Eğitim & Kurs

Dikkat Eksikliği Olan Öğrenciler Nasıl Ders Çalışmalı?

Dikkat Eksikliği Olan Öğrenciler Nasıl Ders Çalışmalı? Öğrencilik hayatları boyunca dikkat eksikliği yaşayan öğrenciler, çok zorlanır. Çünkü dikkat eksikliği, hiperaktivite kaynaklı bir sorundur ve bunun sonucunda da dikkat eksikliğine sahip olan öğrenciler derslerden çok çabuk sıkılır, dikkatleri dağılır ve bunun sonucunda da derslerini dinleyemez.

Dikkat Eksikliği Olan Öğrenciler Nasıl Ders Çalışmalı? Dikkat eksikliği olan öğrenciler evlerinde ödev yaparken de dikkatlerini veremez ve bunun sonucunda da derslerinde başarısız olurlar ya da ders başarıları düşer. Bu nedenle dikkat eksikliği yaşayan öğrenciler ve çocuklarında dikkat eksikliği olan veliler paniğe kapılır ve ne yapacaklarını şaşırır. Oysa dikkat eksikliği olan öğrenciler bazı konulara dikkat ederse çok rahat şekilde derslerine odaklanabilir ve derslerinde başarılı olabilir. Peki dikkat eksikliği olan öğrenciler ders dinlerken neler yapmalıdır?

Dikkat Eksikliği Olanlar İçin Ders Çalışma Teknikleri

Dikkat eksikliği çeken öğrenciler ilk olarak beynini yönetmeyi öğrenmelidir. Okulda ders esnasında olabildiğince derse dikkatini vermek için çaba göstermelidir. Evinde, eğer çalışacağı ders sözelse bu dersi tekrar anlatmalı eğer ders sayısalsa dersle ilgili soru çözmelidir. Sözel dersi öğrenene kadar tekrar anlatmalı, sayısal derste ise soruları doğru çözene kadar bunu tekrarlamalıdır. Tabi bu esnada yapısı gereği çok çabuk dikkati dağıldığından ya da sıkıldığından bu konuda dirayetli olmalı ve eğer bunu yapmazsa derslerinden başarısız olacağını düşünerek inatla sözel ve sayısal derslerini öğrenene kadar buna devam etmelidir.

Gene dikkat eksikliği olan öğrencilerde sözel dersleri tekrarlama dışında yazarak çalışma da yapılabilir. Yani öğrenci dersine çalışırken öğrendiklerini yazarak çalışabilir. Böylece dikkatini yazmaya vereceğinden öğrenmesi de kolaylaşır. Bazı durumlarda öğrenci de dikkat eksikliği çok fazla vardır. Böyle öğrenciler ise ders çalışırken çalışma ve dinlenme için kısa aralıklar belirlemelidir. Yani öğrenci 5 dakika ders çalışmalı ardından biraz ara vermeli ardından ders çalışma süresini 10 dakikaya çıkarmalı ve ardında gene ara vermeli ve bu şekilde ders çalışma süresini 20 dakikaya kadar uzatmalıdır. Yalnız burada tabi gene öğrencinin kısa aralıklarla ders çalışsa bile o süre boyunca derse dikkatini vermesi önemlidir. Eğer dikkat eksikliği olan öğrenciler tüm çabalarına rağmen gene de derslerine dikkatlerini veremiyorlarsa ya da ders çalışmaktan çabuk sıkılıyorsa işte o zaman işinde uzman bir kişiyle birlikte ders çalışmalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu