Sağlık

Kornea (Göz) Nakli Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir?

Kornea (Göz) Nakli Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir? Gözün renkli kısmı olan irisin önündeki şeffaf tabakaya kornea denir.

Kornea (Göz) Nakli Hakkında Bilinmeyenler Nelerdir? Kornea nakli tam kalınlıkta kornea dokusu ile yapılabileceği gibi korneanın sadece üst tabakası veya alt tabakası da nakledilebilir. Korneanın saydam olmasını sağlayan özelliklerinden biri de damarsız olmasıdır. Dokuda damarların olmaması doku naklinde önemli bir avantaj sağlar. Çünkü doku reddine neden olan hücrelerin yabancı dokuya ulaşması mümkün değildir. Tüm nakil ameliyatlarını düşündüğümüzde kornea nakillerinin diğer nakillere göre daha başarılı olması bu özelliğinden kaynaklanmaktadır.

1- Transplantasyona Uygun Kornea Kimden Ve Nereden Alınabilir?

Çeşitli nedenlerle ölmüş ancak korneaları sağlıklı olan kişilerden kornea çıkarılır. Ülkemizde donörden kornea alma yetkisi sadece Banco de Ojos personelinin yetkisindedir. Göz bankaları ise ancak kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler bünyesinde kurulabilir.

2-Kornea Nakli İçin Doku Uyumu Gerekli Midir?

Hayır. Kornea bir organ değil, bir dokudur. Normal şartlar altında damarları yoktur. Damarların olmaması, bağışıklık hücrelerinin nakil bölgesine giremeyeceği anlamına gelir. Bu da korneayı karaciğerden, kalpten vb. korur. Organ naklinden farklıdır. Kornea için doku uyumluluğu kavramı yoktur.

Donör kornealar, göz bankalarında çeşitli testlerden geçirilir. Bu testler, hücre sayımı (spekülermikroskopi) ve söz konusu korneanın uzun vadede temiz kalıp kalamayacağını belirlemek için yapılan biyomikroskopi incelemesidir. Ayrıca donörün bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını belirlemek için kan testleri yapılır ve ölüm nedenleri araştırılır. Bu testler sonunda ekime engel bir durum yoksa kornea kullanılabilir. Verici ve alıcı arasındaki yaş farkının çok fazla olmamasına özen gösterilir.

3-Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea nakli anestezik damlalar, iğneler veya genel anestezi ile yapılır. Ameliyat 30 ile 45 dakika arasında sürer. Ameliyattan sonraki ilk gün koruyucu gözlük takılır.

Alıcı korneada hastalığın durumuna göre; Korneanın katmanları veya sadece üst veya alt katmanları değiştirilir. Tam kalınlıkta yapılan nakillerde alıcı ve donör korneasındaki kesiler trefan/punch adı verilen yuvarlak vakumlu bıçaklarla yapılır. Bu kesiler femtosaniye adı verilen bir lazerle de yapılabilir. Nakledilen kornea yaklaşık 16 nokta ile alıcı yatağına bağlanır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu