Gebelik

Bebeklerde İshal ve Nedenleri

bebeklerde ishal

Bebeklerde ishal vakası her mevsimde rastlanan bir durum olmakla birlikte, fazla meyve tüketimine bağlı olarak yaz mevsiminde daha çok rastlanmaktadır. Anne sütü tüketen çocuklarda ishal vakalarına daha az rastlanır. Çünkü anne sütü içerisinde yer alan maddeler ishali meydana getiren mikroorganizmaların oluşmasına engel olur.

Bebeklerde ishal belirtileri
Yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler günde ortalama olarak 5-6 defa kaka yapmaktadırlar.  Yeni dünyaya gelen ve anne sütü ile beslenen bir bebeğin kakasının kıvamı yumuşaktır. Yine anne sütü ile beslenen bebeğin kakası annenin yediği besinlere göre farklılık göstermektedir. Ilerleyen zamanlarda ek gıdaya geçen bebeklerin dışkılarında da farklılık gözlenir.
Bebeğin kakasının normal zamanlardan farklı olması ishal olduğunu işaret etmez. Ancak bebek her zamankinden daha sık kaka yapıyor ve daha sonra ise ishal belirtisi olduğu söylenebilir. Bu durumda kimi anne babalar paniğe kapılırken, kimileri ise geçici olduğunu düşünerek çok fazla endişe etmemektedirler. Ancak ishal olan bebeklerin su ihtiyacını karşılamak son derece önemli bir husustur. Zira susuzluk, ishal olan bebeklerde hayati tehlike arz edebilir.

Nedenleri
Ishal pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Ancak en sık mide ve bağırsak sistemindeki enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelmektedir. Bebeğin tükettiği besinler bağırsak parazitleri de ishale neden olabilir. Bebeklerde ishal görülmesi halinde genel olarak bu duruma karın ağrısı, kusma ve ateş gibi durumlarda eşlik etmektedir.
Bebeklerde ishalin nedenleri:
-Bakteriyel enfeksiyon varlığı
-Viral enfeksiyonlar
-Kullanılan bir takımı antibiyotikler
-Bebeğin çok fazla meyve suyu tüketmesi
-Parazitler
-Zehirlenme

Bebeğinizin ishal olduğunu fark ettiğiniz anda 24 saat normale dönmesini bekleyebilirsiniz. Bu süre boyunca geçmez ise bebeğinizi doktora götürmeniz gerekmektedir. Ancak ishal gören bebeğiniz 3 aydan küçükse, hiç vakit kaybetmeden derhal doktora gitmelisiniz.
Tüm bunlarla birlikte ishal ile beraber kusma, dışkıda kan, ateş ve susuzluk gibi belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Susuzluk belirtileri; gözyaşı olmadan ağlama, ağızda kuruluk, 6 saat boyunca çiş yapmama gibi belirtilerdir. Ishale susuzluğun eşlik etmesi son derece tehlikeli bir durum olarak değerlendirilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu