Sağlık

Ev Yapımı Probiyotikler İle Hastalıklardan Korunun

Ev Yapımı Probiyotikler ile Hastalıklardan Korunun. Probiyotiğin yararları nelerdir? Probiyotik eksikliği nasıl anlaşılır? İşte bu soruların cevabı makalemizde yer almaktadır.

Ev yapımı probiyotikler, evde mayalanan peynir, yoğurt, turşu, ekmek ve yiyecekler probiyotik ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılamaktadır. Uzmanlar probiyotiklerin zararlı mikroorganizmaların vücutta çoğalmasını engellediğini vurgulamaktadır. Bağışıklık sisteminin büyük bölümünü bağırsak florası oluşturmaktadır. Özellikle probiyotiklere hastalıklardan korunmada büyük önem düşüyor. Bağırsak içerisinde yer alan yararlı bakterileri korursanız hastalıklara karşı daha dirençli olursunuz.

Kış aylarında özellikle çok daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için tükettiğiniz yiyeceklere dikkat etmeniz gerekir. Vücut direncinizi daha da arttırmak için doğal probiyotik kaynaklarına daha fazla kaynak ayırarak arttırabilirsiniz. Sağlık için probiyotiklerin pek çok yararı bulunmaktadır.

Uzmanlar ev yapımı doğal fermente edilmiş yiyeceklerin en iyi probiyotik kaynak olduğunu açıklıyor. Uzmanlar günlük beslenmemize doğal probiyotikler eklememizi tavsiye etmektedir. Bağışıklığınız böylece güçlenerek, sindirim sisteminiz daha iyi çalışacaktır.

Fermantasyon yöntemi Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ev yapımı geleneksel probiyotik yöntemlerini uygulayarak daha sağlıklı bir hayat sürdürebilirsiniz.

Probiyotiğin Yararları Nelerdir?

Enfeksiyonel hastalıklar, kanser ve obezite gibi pek çok hastalığa karşı probiyotikler savaşıyor. Probiyotik antibiyotiklerin kötü etkilerini yok eder. Bağırsak florasını da güçlendirir. Probiyotiğin yararları, bağırsak sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur, kanser riskini en aza düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, karaciğeri korur ve bağırsak duvarını daha güçlü hale getirir.

Probiyotik sağlık için çok faydalıdır. Mide bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olur. Gıdalar ile alınan vitamin ve minerallerin emilimini arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Floradaki dengenin bozulması durumunda ise iltihaplı bağırsak hastalıkları, diyabet, bağırsak kanseri, obezite ve alerjiler gibi hastalıklar gelişebilir.

Faydaları bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Dost bakteriler, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde, kadınlarda idrar ve vajinal yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine probiyotikler yardımcı olur. Kabızlığın ve ishalin önlenmesinde ise çok etkilidirler.

Probiyotiklerin vücudumuzda etkisi, görülebilmesi için düzenli olarak kullanılması gerekir. Probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, sirke ve fermente besinler en kolay şekilde ulaşabileceğimiz besinler arasındadır. Çocuklar için de probiyotikler son derece önemlidir. Bağırsak sistemi ile beraber bağışıklık sistemini de güçlendirir. Probiyotiğe daha fazla önem vermemiz gerekir. Probiyotikten zengin olan yiyeceklerinin tüketiminin gün içerisinde mutlaka arttırmamız gerekir.

Probiyotik Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Bağırsak sisteminde ortaya çıkan gaz, kabızlık, şişkinlik gibi sorunlar probiyotik eksikliği, nedeninden kaynaklanabilir. Eksikliği gidermek için, günlük beslenmenizden daha fazla probiyotik tüketmeniz tavsiye edilir.

Dengesiz beslenme, aşırı alkol kullanımı, yağlı ve şekerli gıda tüketimi, stres gibi çeşitli faktörler ile denge bozulduğunda bağırsak florası hastalanır. Devreye burada probiyotikler girer. Sindirim sistemini çalıştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak florasını düzenler. Metobolizmayı çalıştırarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Kanser riskini azaltır ve karaciğeri korur.

Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Probiyotik eksikliğini gidermek için, mutlaka beslenme düzeninde 2-3 porsiyon günde probiyotik içeren besinler yer alması gerekir. Probiyotik kaynağı olan besinler, ev yoğurdu, kefir, boza, ayran, tarhana, keçi sütü, turşu ve sirkedir. Probiyotiklerin beslenmesini sağlayan probiyotikleri de sofranızdan eksik etmeyin. Probiyotik içeren besinler ise, sarımsak, yer elması, soğan, muz, elma, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaftır.

Probiyotikler vücutta azalınca, ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik, reflü, bilinç bulanıklığı, depresyon, cilt problemleri, bulanık görme gibi şikayetler ortaya çıkar. Besinler yolu ile ya da doktorunuza danışarak takviyelerle alınabilir. Sadece ihtiyaç anında değil probiyotik içeren besinleri düzenli olarak tüketmek gerekir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu