Gebelik

Gebelik Kolestazı Masum Bir Kaşıntı Değil!

Gebelik Kolestazı Masum Bir Kaşıntı Değil! Bazı sağlık sorunları gebelik döneminde ortaya çıkar. Gebelik kolestazı kaşıntısı da bu durumlardan biridir. Bu konu hakkında yeterli ve doğru bilgiye ihtiyacınız var. Çünkü hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için gebelik kolestazı ciddi bir sorundur.

Gebelik kolestazı nedir? sorusu en çok hamile olan kişilerin merak ettiği bir konudur. Gebelik döneminde vücutta bulunan safra asit miktarının artışı yüzünden ortaya çıkan bir problemdir. Bu şikayetlerin başında kızarıklık olmadan kaşıntı ve ciltte döküntü görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre 1000 gebelikten 1 ya da 2’sinde bu rahatsızlık görünmektedir. Zamanında tanı koyulur ise erken tedavi sürecine başlanır. Eğer zamanında müdahale edilmez ise hem bebeğin hem de sizin için bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Gebelik kolestazı, gebelik dışı durumlarda safra yolundan ince bağırsağa safra salgısının geçişinde meydana gelen aksamayı tanımlamak için kullanılan bir sağlık sorunudur. Safra salgısının engellenmesi’nde fizyolojik ya da anatomik pek çok çeşitli nedenler olabiliyor. Dolayısı ile karaciğer’de biriken safranın içerisinde bulunan safra asiti, kana karışarak kandaki asit miktarını artırır. Bu sebeple kolestaza işaret eden bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık 35 yaş üzeri gebelerde sıkça görülmektedir.

Gebelik Kaşıntısı Normal Mi?

Kalıntılar anne adayını gün içerisinde rahatsız edebilir. Fakat gebelik boyunca bu kaşıntı can sıkıcı olabilir. Bu yüzden kadın doğum doktorunuza danışmanızda fayda var. Gebelik sırasında daha önce görülmeyen bazı rahatsızlar ortaya çıkabilir. Gebelik kaşıntısıda bu rahatsızlıkların önde gelenidir. Kolestazı rahatsızlığı karaciğer ile ilgili bir durumdur. Bu kaşıntılara bağlı olarak ciltte kabuklanmalar meydana gelebilir. Peki, gebelik kolestazı belirtileri nelerdir?

Gebelik Kolestazı Belirtileri

  • Açık renkli katı dışkı
  • Aşırı kaşıntı
  • Göz ve ciltte sararma
  • Koyu renkli idrar

Gebelik Kolestazı Tedavisi

Gebelik dönemimde anne adayının kaşıntı sorunu ile karşılaşması muhtemel bir durumdur. Gebelik kaşıntısı tedavisi hem anne hem de bebeğe yönelim olmalıdır. Günümüzde bu soruna karşılık en yaygın kullanılan tedavi türü uredeoksikolik asid ursofalk  adlı ilaçlardır. Bu ilaç safra asit miktarını düşürmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu