Yaşam

KURBAN BAYRAMI VE KURBAN BAYRAM NAMAZI

KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı, Peygamber Efendimiz (s.a.v), Mekke’den Medine’ye hicret ettikten sonra ikinci yılında Müslümanlar için meşru olmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medine’ye hicret ettiği dönemde Medinelilerin cahiliye döneminden kalma eğlence yaptıkları iki günü vardı. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medinelilere bu eğlence günlerinin ne olduğunu sorduğunda ise Medineliler; “Biz cahiliye dönemindeki bu eğlence günlerinde hem oynar hem de eğlenirdik” şeklinde cevap verdiler. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medinelilerin bu cevabı üzerine “Allah Teala, size bu iki eğlence gününün yerine daha hayırlı iki gün ihsan buyurdu. Bugünlerden birincisi Ramazan Bayramı ve ikincisi Kurban Bayramı günleridir.” şeklinde cevap verdi.

Kurban Bayramı namazı, Ramazan Bayramı namazı gibi vacip bir namaz olup, Cuma namazı hükümleri geçerlidir. Cuma namazını kılmakla mükellef olan her Müslüman, Kurban Bayramınamazını kılmakla da mükelleftir. Ancak Cuma namazı her Müslüman’a farz, Kurban Bayramı namazı ise vaciptir. Kurban Bayramı namazının kılınması için güneşin doğması ve kerahet vaktinin çıkması beklenir. Kurban Bayramı namazı, Kurban Bayramının ilk günü öğleye kadar cemaatle kılınması gereken vacip bir namazdır. Kurban Bayramı namazı herhangi bir sebeple Kurban Bayramının ilk günü kılınamazsa ikinci günü kılınır.

Kurban Bayramı

İki rekat olan Kurban Bayramı namazına “Niyet ettim Allah Rızası için Kurban Bayram namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet edilerek tekbir alınır. İlk rekatta eller bağlanıp “Süphaneke” okunduktan sonra imam yüksek sesle, cemaat ise içinden üç defa “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır. İlk iki tekbirde eller önce yukarı salınıp sonra yanlara salınırken, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır. İmam, Fatiha ve zammı sure okurken cemaat sadece dinler. Daha sonra vakit namazlarında olduğu gibi rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise imam, önce Fatiha ve zammı sureyi okur. Sonra da ilk rekatta yapıldığı gibi üç defa tekbir alınır. İmam, dördüncü tekbiri aldığında rüku ve secde yapılarak oturulur. Otururken de Ettehiyyatü duası ile birlikte Salli ve Barik duaları da okunur ve selam verilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu