Sağlık

Stresle Başa Çıkmada Etkili 3 Adım Nedir?

Stresle Başa Çıkmada Etkili 3 Adım Nedir? Stres sadece belirsiz bir bunalım, endişe veya yorgunluk hissi değildir. Gözlenebilen ve ölçülebilen fizyolojik bir olgudur. Fiziksel, zihinsel veya duygusal efor durumlarında vücut, hormon ve kimyasalların karmaşık bir karışımını serbest bırakır.

Stresle Başa Çıkmada Etkili 3 Adım Nedir? Salıverme, artan kan basıncı, kalp hızı ve kas gerginliği gibi çeşitli reaksiyonlara neden olabilir. Firstbeat ve Garmin, kalp atış hızındaki (HRV) vuruşlar arası değişiklikleri analiz ederek gün boyunca stresi ve dinlenmeyi izlemenin bir yolunu bulabildi.

İyi stres ve kötü stres

Stresin mutlaka kötü bir şey olmadığını akılda tutmak önemlidir. Pozitif stres, işinize odaklanmanıza ve işleri halletmenize yardımcı olur. Yüksek düzeyde stres, özellikle heyecan verici ve heyecan verici zamanlar yaşadığımızı da gösterebilir. Negatif stres kaygı ve rahatsızlığa neden olur. Bizi çaresiz hissettirebilir ve performansımızı azaltabilir.

Her iki stres türü de yaşamın kaçınılmaz parçalarıdır. Amaç stresi ortadan kaldırmak değil, onu yönetmek ve stres ile rahatlama arasında bir denge bulmaktır. Stresi azaltmak her zaman uzun meditasyon egzersizleri veya yoga inzivaları anlamına gelmez. Bu üç basit ipucu ile stresi yönetmeyi deneyebilirsiniz:

1-Formda kalmak

Egzersizin stresi nasıl azalttığı paradoksaldır. Egzersiz yaparken sempatik aktivite artar ve parasempatik aktivite azalır, bu da stres hormonlarının ve diğer fizyolojik tepkilerin salınmasına izin verir. Bu nedenle, egzersiz vücut için stresli bir faktördür.

Bununla birlikte, düzenli egzersiz ve iyi fiziksel uygunluğun, vücudun stresi azaltma yeteneğini geliştiren fizyolojik adaptasyonlar ürettiği gösterilmiştir. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak stresten kurtulmak için en iyi yollardan biridir.

2-Alkolden kaçının

Bir kadeh şarabın, birkaç biranın veya daha fazlasının tadını çıkarmak, strese verilen ortak bir tepkidir. Ancak kendinizi rahatlamış hissetmeniz artık stresli olmadığınız anlamına gelmez. Alkol vücut için büyük bir stres kaynağıdır. Sempatik sinir sistemini uyararak stres tepkisini indükler, bu da stres hormonlarını serbest bırakır ve kan basıncını ve kalp atış hızını artırır.

Alkol ayrıca uykunun etkinliğini azaltır, stres ve kaygı duygularını daha da artırır. Tek bir bardağı bile uykunun onarıcı kapasitesini azaltmak için yeterli olabileceğini gösteriyor.

3-Nefes al

Dikkatli nefes alma muhtemelen stresi azaltmanın en basit yoludur. Yöntem, kalp hızı, gıda sindirimi ve nefes alma gibi çok çeşitli önemli işlevleri denetleyen vagus sinirine dayanmaktadır.

Otonom sinir sistemi büyük ölçüde kontrolümüz dışında olsa da kontrollü nefes alma yoluyla vagus sinirini etkileyebiliriz. Derin ve yavaş karın solunumu vagal siniri harekete geçirir ve bir gevşeme tepkisini harekete geçirir.

 

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu