Eğitim & Kurs

Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi Nedir?

Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi Nedir? Okul öncesi ve ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin geometri düzeylerini belirlemek ve buna göre öğretim planına şekil vermek gerekir.

Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi Nedir? Bu düzeyi belirlemek için başvurulan yollardan birisi van Hiele geometrik düşünme düzeyleridir.

Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyleri

Öğrencilerin geometrik düşünme düzeylerini belirlemek için geliştirilmiş olan bir çalışmadır.

Hollandalı Pierre van Hiele ve eşi Dina van Hiele-Geldof çiftinin üniversitede yaptıkları doktora tez çalışmasının gereği olarak araştırılmaya başlanan bir konudur. Ancak Dina van Hiele çalışma tamamlanmadan vefat etmiştir. Ardından eşi Pierre van Hiele çalışmaya devam ederek son halini vermiştir.

Düzeyler van Hiele tarafından 0-4 dereceleri arasında numaralandırılırken sonraki yıllarda yapılan araştırmalarla bazı çalışmalarda düzeyler 1-5 arasında numaralandırılmıştır. Bu numaralandırmalar Pierre van Hiele tarafından yapılan numaralandırmalar ile uyumludur.

1) Görsel Düzey (Görselleştirme)

Bu düzeyde bireyler şekilleri sadece görüntüleri ile ilişkilendirirler. Şeklin geometrik özellikleri ile ilgilenmezler. Çevrelerindeki geometrik şekillerin farkına varırlar.

Bireyler bu düzeyde şekilleri zihinlerinde prototipleriyle eşleştirirler. Şekilleri bütünsel olarak görürler. Parçalarına ayıramazlar.

2) Betimsel Düzey (Analiz)

Bu düzeye yükselen bireyler artık şekilleri sadece bütünsel olarak görmezler. Şekillerin parçalarının, bileşenlerinin farkına varırlar.

Bu düzeyde bireyler geometrik şekillerin özelliklerini sayabilirler.

3) İnformal Çıkarım (Basit Çıkarım Düzeyi)

  1. düzeydeki bireyler artık verilen şekiller ve bilgiler ile zihinlerinde soyut kavramlar oluşturmaya başlarlar. Şekillerin birbirleri ile olan ilişkilerin farkına varırlar.

Bu düzeydeki bireyler formal olmayan çıkarımlar yaparak bazı şekillerin özelliklerini kavrayabilirler.

Farklı şekilleri sınıflandırmaya başlarlar. Birey için tanımlar anlamlı olmaya başlar.

Geometrik bir şekil için yapılan ispatı takip edebilirler ancak kendileri ispat yapamazlar.

4) Formal Çıkarım (Çıkarım Düzeyi)

Bu düzeydeki bireyler ispatı anlayabilirler. Bilgilerini kullanarak, mantık yürüterek ispat yapabilme becerisine sahiptirler. Yani ispatı sadece ezberlemez aynı anda inşa edebilirler.

Formal olan çıkarımlar yapabilirler.

5) Sistematik Düşünme Düzeyi

Bu düzey, van Hiele geometrik düşünme düzeyinin en üst seviyesidir. Bu düzeye ancak geometriyi kendine uğraş edinmiş bilim insanları ulaşabilir.

Bu düzeydeki bireyler Öklid dışı geometrileri anlayabilir ve o geometriler üzerinde işlem yapabilirler. Geometriler arasında karşılaştırma yapabilirler.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu