Anne-Bebek

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir?

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir? Çocukların küçük yaşlardan itibaren gelişim süreci boyunca bazı sorunlar ile karşı karşıya kaldıkları görülmektedir.

Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Nedir? Artikülasyon bozukluğu birçok çocuğun maruz kaldığı bir problem olarak bilinmektedir. Genel olarak küçük yaşlarda kekeme, konuşma bozukluğu gibi sorunlar sıklıkla yaşanabilmektedir. Bunun yanında çocuklarda özellikle bazı harflerin söylenmesinden kaynaklı problemlerin de sıklıkla yaşandığı görülmektedir. Bu tür durumlarda nelerin yapılması gerektiği ve ne şekilde bir süreç izlenmesi gerektiği bilinmeli ve buna uygun bir tedavi ve terapi sürecinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Aksi durumlarda çocuklarda bu durumların kalıcı olması gibi olumsuz durumlarda söz konusu olabilmektedir.

Konuşma Problemleri

Çocuklarda harfleri söyleyememe problemi oldukça sık yaşanılan olumsuzluklar olarak kabul edilebilmektedir. Bu durumlarda hem öğretmen hem de konuşma terapisti yardımı ile bu durumun önüne geçmek gerekmektedir. Çocukların doğru bir şekilde heceleri çıkartamamasından kaynaklı olarak sıklıkla bu tür durumların yaşandığı gözlemlenmektedir. Durumlarda bazı terapilerin çocuklarda daha doğru bir sürecin gelişebilmesi açısından önemi büyüktür. Harflerin söylemediği ve bu harfleri söyle yememekten çocuğun kaçınma sürecinin gelişmemesi amacıyla terapi sürecinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine Özen göstermek gerekir. Meydana gelen konuşma bozukluklarında yalnızca terapistten ya da öğretmenden gelecek destek yeterli olmayacaktır. Aile bireylerinin de gün içerisinde yaşadığı durumu kabul etmesinde ve bu harfleri çıkarsa bilmesi adına bazı farklı metotları deneyerek daha kolay bir şekilde bu süreci geride bırakmalarına yardımcı olmaları önemlidir.

Konuşma Terapisi Neden Önemli

Artikülasyon özellikle ve çocukların bazı harfleri belirgin bir şekilde çıkarta maması değil bu harflere yatkınlığın hiçbir şekilde olmaması durumlarında söz konusudur. Sağlıklı bir gelişimin gerçekleşebilmesi amacıyla çocukların doğru bir şekilde heceleri çıkartması amacıyla belirli bir terapi sürecinin gelişmesi hem ev ortamında hem de okul sürecinde destek alınarak kişilerin bu kelimelere daha doğru bir şekilde çıkartılmasına özen göstermek gerekir. Çocuğun içine kapanmasına izin vermeden bu sorunun atlatılması ilerleyen süreçlerin daha kolay bir şekilde gelişmesi açısından da fayda sağlayacaktır. Artikülasyon bozuklukları erken bir şekilde fark edildiği taktirde genel olarak önlenebilir bir hale gelecektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu