Eğitim & Kurs

Erken Çocukluk Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Erken Çocukluk Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler! İnsanoğlu doğumundan başlayarak çeşitli büyüme evrelerinden geçmektedir. Bu evrelerde de, hayatı şekillendirecek hem zihinsel hem fiziksel hem de ruhsal becerileri kazanmada türlü etmenleri öğrenmek zorunda kalacaklardır.

Erken Çocukluk Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Öğrenim becerileri doğrultusunda da insan, yaşama tutunmaya çalışmaktadır. Bu evrelerden biri de, okulöncesi, erken çocukluk dönemidir. Bu dönemde ailelere büyük görevler düşmektedir.

Yaşamı Şekillendiren Eğitim

Çocuk, doğumu ile başlayan ve akabinde devam eden çeşitli büyüme evrelerinden geçmektedir. Yaşamının ilerleyen dönemleri için ruhsal açıdan olduğu kadar, fiziki açıdan da gelişme göstermektedir. Yaşamda iyi bir yer edinmek ve yaşama tutunmak için kendini geliştirmek zorundadır. Yaşamına etki eden unsurlar karşısında nasıl davranacağını, yaşayarak tecrübe etmektedir. Erken çocukluk döneminde çocuk eğitimi, yaşamın ilerleyen safhaları için oldukça önemli bir konudur.

İnsan için eğitim sadece okul demek değildir. Zira eğitimin temelleri ailede atılmaktadır. Aile, çocuğunu yaşamda tutunabilmesi için geçeceği evrelere hazırlamak zorundadır. Bu hazırlığın yapı taşlarından biri de erken çocuk eğitimidir. Burada çocuğa, korkmadan ve çekinmeden soru sorabilme becerisi kazandırılmaktadır. Bu becerisinin gelişmesi sayesinde, yaşamının ileriki evrelerinde karşılaşacağı sorunlara karşı dik durabilmektedir. Ayrıca çocuğun, içine kapanık bir kişilik sahibi olmasının da önüne geçilmektedir.

Dinlenmeyen Çocukta Negatif Oluşum

Aileler zaman içerisinde çocuğumun sık kusuru sormasını, ya susturarak ya da azarlayarak ve sabır göstermeden geçiştirmektedirler. Bu davranış, ilk zamanlar pek bir şey ifade etmese de, sonraki evrelerde çocukta özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Çocuk, bir müddet sonra hem içine kapanık bir ruh haline dönecek hem de suçluluk duygusu ile baş başa kalacaktır. Soru sorma özelliğini kaybeden çocuk, hem araştırmacı, hem yorumcu hem de çözüme yönelik yolları bilme yeteneğini geliştirmeyi kaybedecektir.

Ebeveynler tarafından yapılan bu yanlış eğitim ve davranış, çocuğun durumunda bir yandan ruhsal gelişimi diğer yandan da zihinsel sorunların oluşumu konusunda sorunlar oluşturacaktır. Akıl melekesini daha kullanmayı beceremeyen çocuk, hatalı ilk davranışında ya bağırma ya da ceza verme gibi bir muamele ile karşılaşması, öz güven bunalımı başta olmak üzere, psikolojik sorunların da tetiklenmesine neden olacaktır. Oysa çocuğun hatasını güzel bir yolla gösterilmesi, hem eğitimi hem psikolojisi hem de yaşamın ilerleyen evrelerine dair etki yapacak ve hatalarını öğrenme düzeltme becerisi kazanacaktır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu