Gebelik

İnfertilite Nedir ?

İnfertilite Nedir ?

 

Sağlıklı çiftlerin 12 aylık zaman dilimi içerisinde bebek sahibi olamamaları durumunainfertilite denir. Halk arasındaki tanımıyla kısırlık, hem erkek hem de kadın üreme sorunları sebebiyle oluşabilmektedir. Herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan aylık gebe kalma oranı %25’tir. Bu oran ilk yılda %90’a kadar yükselmektedir. Ancak, bir yıl boyunca doğru birleşmeden gebe kalınamamış ise kısırlık araştırmaları ve bulunan soruna göre tedaviler uygulanır.

Kısırlık Nedenleri

Sağlıklı şekilde gebeliğin oluşması için erkek spermlerinin kadın yumurtalarını döllemesi gerekmektedir. İnfertilite nedir, sorusuna verilen cevaba göre bu döllenmenin sağlıklı çiftlerde 1 yıl içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Eğer doğru şekilde cinsel birleşmede gebelik yaşanmıyor ise ilk araştırma, erkek spermleri ve kadın yumurtalarında yapılır.

Erkekte İnfertilite

Erkeklerde ilk araştırma, sperm oluşumunu hareketlendiren FSH ve LH hormonlarının üretiminden sorumlu olan Hipofiz bezinde olur. Spermlerin yeterli ve kaliteli şekilde oluşmasında bir sıkıntı yok ise testisler ve sperm kanallarındaki sorunlar ele alınır. Testisler bu konuda oldukça önemlidir. Erkek sağlığı konusunda testislerde yaşanan Varikosel gibi dolaşım sistemindeki bir sorun, ciddi kısırlık sebeplerindendir. Sperm atımı ve sperm kanallarındaki tıkanıklıklarda infertilitesebeplerindendir. Bu sorunlar doğuştan var olabilir. Sonradan yaşanan enfeksiyon ya da travmalar soncunda da oluşmuş olabilir.

Kadında İnfertilite

Kadında İnfertilite

Kadın kısırlığının da erkeklerdeki gibi hormonal sebepleri bulunur. Bu hormonal sorunlar, yumurtlama sorunlarına yol açabilir. Aşırı ve düzensiz yumurta atımı sebebiyleinfertilite yaşanabilir. Ayrıca kadınlarda üreme organlarındaki sorunlarda sağlıklı yumurtlama gerçekleşse bile kısırlığa sebep olabilmektedir. Adet düzensizliği olmayan sağlıklı yumurtalar üreten ve doğru cinsel birleşme yaşayan ancak hamile kalamayan kadınlarda, fiziksel sorunlar ilk araştırılan durumlardır. Rahim ve rahim ağzı sorunları, kistleri ve kanserleri, fallop tüpleri, karın zarı ve benzer sorunlar gebeliğe engel olabilmektedir. Ayrıca 40 yaş ve üstündeki kadınlarda, fiziksel ve hormonal olarak infertilite görülme oranı daha fazladır. Araştırmalara yaş kriteri göz önüne alınarak başlanır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu