Türkiye’de Nano Teknoloji Çalışmaları
Akdeniz Üniversitesi çatısı altında kurulan Antalya Teknokenti,“nano toz” ve antibakteriyel kaplama üretimi alanlarında dünyanın en çok tercih edilen merkezlerinden biri oldu. ABD, Japonya, Almanya’nın en ünlü şirketleri, “nanoteknolojik” ürünler için Antalya’yı tercih etmektedirler.
Antalya Teknokenti bünyesinde bulunan NANO Arge Danışmanlık firmasının teknolojik çalışmalara 1988 yılında başladığı ve ülkemizin öncü firmalarıdnan biri olduğu bilinmektedir. Üniversite çatısı altında ilk patentin 1993 yılında alınmış ve çalışmaların sürdürülebilmesi için AÜ bünyesinde bir antibakteriyel kaplama laboratuarı kurulmuştur.
Firmanın “nanoteknoloji” konusunda yürüttüğü çalışmalar kısa süre içinde uluslararası camia da tanınmaya başlanmıştır.
Ayrıca Akdeniz Üniversitesi ve sanayi ortaklığı ile birlikte ülke sanayisinin gelişmesi, ihracatın artırılması ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünün yükseltilmesi için teknokentte, 25 firma faaliyet göstermeye başlamıştır.
Aynı zamanda sanayi üretiminde ki ürünlerimizin katma değerinin daha da yükselip dış pazarda rekabet gücü kazanması için kamu, özel sektör ve diğer üniversitelerle yapılan ortak “nanoteknoloji” çalışmalar ve bu yeni teknolojileri uygulamayı hedefleyerek, Türkiye’nin “nanoteknoloji” yarışında geri kalmaması için Devlet Planlama Teşkilatı ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa kurulmuş olan Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurumsal bir kimliğe kavuştmuştur.
UNAM laboratuarların da bugüne kadar yürütülen araştırmalar kapsamında, “insan saçının on binde biri büyüklüğünde bir alanda manyetik alan ölçümleri yapabilen” gelişmiş, optiksiz mikroskop geliştirilmiştir. Bu mikroskop çok yüksek fiyatlarla ABD, Japonya, Belçika, Norveç, Hindistan, İrlanda, Almanya gibi teknolojik seviyeleri oldukça yüksek ülkelere pazarlanmıştı.