Ekonomi

Kız Çocuklarına Hem Anneden Hem Babadan Aylık Bağlanır Mı?

Kız Çocuklarına Hem Anneden Hem Babadan Aylık Bağlanır Mı? Kız çocukları için aylık bağlama tutarı hem anneden hem de babadan tam emekli maaşı şeklinde olabilir.

Kız Çocuklarına Hem Anneden Hem Babadan Aylık Bağlanır Mı? Kız çocukları için aylık bağlama tutarı hem anneden hem de babadan tam emekli maaşı şeklinde olabilir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde kız çocuklarının hem annesinden hem de babasından emekli maaşı almaları mümkündür.

Bazı durumlarda, sosyal güvenlik sisteminde kızların birden fazla emekli maaşı almaları mümkündür. Anne ve baba tarafından ödenecek yetim aylığı, aylığı alan kişinin ölen kişinin durumuna, çalışma durumuna veya medeni durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Kız çocuklarına anne ve babalarının ölümü halinde maaş ödenir. Her iki ebeveyn de sigortalı olarak öldüğünde, aynı fırsatların sağlanıp sağlanmadığı sorusu ortaya çıktı. Ama bir kız hem annesinden hem babasından maaş alabilir mi? Kızı ölen babanın maaşını alabilir mi? Kız çocukları için aylık tahvil tutarı hem anneden hem de babadan tam emekli maaşı şeklinde olabilir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde kız çocukları her iki ebeveynden de emekli maaşı alabilir.

Maaş Nasıl Bağlanır?

Her iki ebeveynin de SSK kapsamında sosyal güvencesi yarısı ödenir.

Her iki ebeveyn de Bağ-Kur’dan emekli ise, en yüksek tam aylık, en düşük emekli aylığının yarısı ödenir.

Her iki ebeveyn için 4C emekli maaşı durumunda, kız en yüksek tam emekli maaşını ve en düşük emekli maaşının yarısını almaya her an devam eder. Ancak velilerden birinin emekli, diğerinin SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olması halinde, kalan kız çocuğu her iki ay için de tam maaş alır.

Kişinin her iki ebeveyni de ölmüş olmalıdır. Bekar ebeveynlerden birinin ölümü halinde tek taraflı maaş ödemesi yapılmaz.

Yetim kız bekar veya dul olmalıdır. Evliysen maaş alamaz. Ayrıca kızın çocuğu olması maaş alma hakkını kaybetmesine neden olmaz.

Yetim kız çocuğu 5510 sayılı kanun kapsamında çalışmamalıdır. Yabancı işçi mevduatına da dahil edilmemelidir. Başka bir deyişle, kişinin herhangi bir işletmesi olmamalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu